Пасхальне послання Архиєпископа Полтавського і Кременчуцького Федора

96
нет комментариев
fedir

Боголюбивим пастирям, кліру та всім вірним Полтавської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри! Христос Воскрес!

Сьогодні ми разом з усіма православними християнами святкуємо найважливішу подію в історії людства – Воскресіння Сина Божого. Своїм Воскресінням Господь Ісус Христос дарував нам перемогу над смертю, вічне життя і блаженство у Царстві Божому.

Святі отці Православної Церкви називають Воскресіння Спасителя серцевиною Божого задуму щодо с пасіння людини. Адже ця світлосяйна перемога Бога над гріхом і смертю звершила оновлення та обоження людської природи. Це оновлення Господь вчинив у Своїй Божественній Особі, але кожен з нас отримав тепер можливість прилучитися до Воскресіння Христового через віру, таїнства Церкви та виконання заповідей Божих.

Своїм Воскресінням Ісус Христос переміг смерть. Але ми бачимо, що вона і далі панує у нашому житті. Війна з північним агресором забрала у нас тисячі кращих синів України, ми розлучаємося з дорогими нашому серцю людьми через страшні хвороби або старість. Виникає запитання: чи дійсно зруйнована влада смерті?

Після Воскресіння Сина Божого смерть є тимчасовим явищем. Плоть і кров, за словами апостола Павла, не можуть успадкувати Божого Царства, і тлінне не може успадкувати нетління. Тому наші теперішні тіла є лише зерном для засіву, яке має зотліти у смерті, щоб дати колос у вигляді нового нетлінного життя. Гріб, що не втримав Христа неспроможний утримати і віруючих в ім’я Його. Через Своє Воскресіння Христос зробив і нас переможцями смерті. Святитель Іоан Золотоустий запевняє: «ніхто нехай не убоїться смерті, визволила бо нас Спасова смерть» (Слово огласительне).

Після вигнання Адама і Єви із земного раю, Бог-Творець, через страждання, смерть і Воскресіння Свого Сина, дав нам можливість здобувати рай не земний, а вічний у Царстві Небесному. За словами св. Афанасія Великого, Господь перетерпів смерть, щоб ми більше не схилялися до діл смерті і жили не за плоттю, а щоб уподібнювалися Господові у терпінні і подвигах. Коли ми будемо намагатися виконувати заповіді Божі, покладати надію на Спасителя, жити за совістю, проявляти жертовність і любов до тих, хто поруч – будемо здобувати дар нового життя! Воскресіння Христове ставатиме нашим воскресінням!

Ми маємо пам’ятати, що у кожного з нас одне-єдине життя. Майбутнє буття – це продовження теперішнього, а земне існування – підготовка до життя вічного. Скороминучі земні дні – це лише одна мить вічного буття!

Моральні і духовні цінності, які людина набуває на землі, не зникають разом із руйнуванням тіла. Усі досягнення людського духу набувають сенсу у Воскресінні Христовому. Наша повсякденна праця на благо ближніх, свого народу і країни стають життям і працею в ім’я вічності.

Отже, дорогі браття і сестри, не впадаймо у відчай, коли бачимо неправду в стосунках людей, коли людське зло, сріблолюбство, зрадливість і лукавство руйнують усі добрі прагнення нашого народу. Не піддаваймося спокусливим думкам, що жити чесно, творити правду, бути жертовним та небайдужим до проблем і потреб інших це те, що себе давно віджило. Осяяні світлом Воскресіння Христового, звершуймо правду на землі, не зважаючи на жодні зваби. Великий учитель Церкви святитель Афанасій Олександрійський навчає, що ми подолаємо усі спокуси і досягнемо блаженної вічності, якщо підемо шляхом непорочним, яким є Христос; якщо будемо творити правду, не будемо лукавими, не зробимо зла ближньому, не осудимо гордливо і не будемо лицемірами; якщо не порушимо вірності клятві, не будемо брати лихву, і останнє, – «що є вінцем усякого добра», якщо будемо непідкупними. Цей шлях поєднає нас із Воскреслим Христом, а Божа благодать супроводжуватиме протягом земного віку і приведе до оновленого вічного життя.

У ці святкові дні щиро вітаю благочинних, настоятелів храмів та все духовенство Полтавської єпархії. Нехай благодать Воскресіння Господнього укріпляє вас у нелегкому пастирському служінні. Вітаю представників обласної та місцевої влади. Нехай радість Воскресіння Христового дає вам сили віддано служити своїй державі і своєму народові. Щоб жодні спокуси нечесного збагачення не звабили вас, адже усіх нас чекає воскресіння і Страшний Суд. Сердечно вітаю усіх українських воїнів, які мужньо – ціною власного життя – продовжують захищати нашу земну Батьківщину. Вітаю усіх волонтерів і небайдужих людей Полтавщини! Нехай Воскреслий Христос зміцнює вас, подає Свою благодать, скеровує на добро. Нехай радість Світлого Христового Воскресіння перебуває з усіма нами!

Воістину Христос Воскрес!

Если вы нашли ошибку в тексте, выделите ее и нажмите Shift + Enter или нажмите здесь что бы сообщить нам.

Оставте комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Так же по теме

Что можно и чего нельзя святить на Пасху

В воскресенье, после праздничной Божественной литургии праздника Пасхи,